Boala gură-mîină-picior

 Boala gură-mîină-picior

Boala gură-mînă-picior este o infecție acută virală care afectează cel mai adesea populația foarte tînără, cele mai multe cazuri fiind înregistrate sub vîrsta de 5 ani. Este contagioasă, debutează cu manifestări caracteristice pentru o viroza banala, urmate de o erupție care afectează cu precădere cele trei zone care o definesc.

  • Este cauzata de virusul Coxsackie A 16, care face parte din familia de virusuri denumite nonpolio enterovirusuri.
  • Boala este frecventă în sezonul cald. Se transmite foarte ușor de la copil la copil, pe cale orală, prin secrețiile nazofaringiene, tuse, strănut și prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri, prosoape). Boala apare frecvent în creșe, grădinițe, dar și în mediul familial, teren de joaca, in parc practice oriunde.
  • Incubația este de 3-7 zile. Copilul devine contagios cu 1 saptamana inainte de apariția simptomelor. Copiii pot dezvolta imunitate față de boala gură-mînă-picior pe masură ce cresc, dar si reimbolnavirile se inregistreaza destul de des

Simptome

  • Boala debutează cu febră, stare generală de rău, lipsa poftei de mîncare, gît roșu, dificultate în alimentare, uneori cu ganglioni măriți și diaree. Manifestările sunt mai severe la copii față de adulți.
  • La nivelul cavității bucale apar vezicule pe fond eritematos, dureroase, care se rup ușor, lăsînd suprafața denudată.
  • Pe palme și tălpi apar pete roșii, uneori dureroase, pe care se dezvolă vezicule cu o tentă de gri care dispar în 7-10 zile fără a lăsa cicatrici. 
  • Leziunile se pot extinde și la nivelul feselor, unde pot conflua, la nivelul brațelor sau pe zona laterală toracică. Se pot întîlni și vezicule mari (bule) dureroase. 

Diagnostic

  • Se bazeaza direct pe tabloul clinic: specificul morfologic si de localizare a eruptiilor
  • Analiza generala a sangelui e in norma – caracteristic pentru infetiile virale, uneori VSH poate fi accelerat

Tratament

!!!Nu există tratament specific pentru boala gură-mînă-picior. Pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă următoarele:

  1. Lucru cu febra (vezi articolul cu febra http://doctorulmeu.md/febra-la-copii/ )
  2. În cazul în care persoana prezintă vezicule sau ulcerații in gurita înghițirea este dureroasă si totusi este important ca copilasii să bea suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Pentru ameliorarea durerii e voie un spray orofaringian.(Vezi articolul SRO http://doctorulmeu.md/ors-solutii-pentru-rehidratare-orala/ )
  3. Daca eruptiile scarpina e voie un atialergic corespunzator varstei.
  4. Eruptiile se prelucreaza cu un dezinfectat care are rol de uscare.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *