Leucocite in urina (leucociturie)

 Leucocite in urina (leucociturie)

Leucocite in urina (leucociturie)

Contiuam cu aceeasi tactica facem generalizari asupra unei alte probleme destul de frecventa si anume in analiza generala a urinei leucocite crescute.

Subliniez: cum corect se colecteaza urina?

  1. La copii pana la 3 ani nu exista “urina de dimineata”, ei fac toata noaptea pipi si au acest drept pe deplin, deci cand vine vorba de colectare o facem in oricare segment de timp important de la colectare pana la predarea la laborator sa nu dureze mai mult de 1-1,5 ore.
  2. Obligatoriu inainte de colectare spalam bine copilasul.
  3. Daca copilul se afla in perioada unui tratatment local cu careva unguent sau mama obisnuieste sa aplice crem hidratant sub scutec zilnic, pai seara inainte de coletare nu o face ci doar baita si in urmatoarea zi pana la colectare respecta acelasi lucru.
  4. Momente poate aparent simple dar foarte importante deoarece pot da schimbari in analiza de urina care ne dau mari batai de cap.
  5. Pentru sugari dar si copiii pana la 3 ani se poate colecta urina folosind 2 ustensile- colector din polietilena pentru aplicare locala si container pentru urina pentru transportarea acesteia la laborator

Si acum situatii concrete:

Regula: Oricare proba de urina cu leucocite crescute obligatoriu in urmatoarea zi se repeta petru a exclude primar cauza colectarii incorecte (vezi mai sus)

  1. Daca la 2 probe totusi persista leucocite crescute si copilul nu are febra si sangele general e bine – aceasta nu inseamna pielonefrita ci infectia cailor urinare – se trateaza cu uroseptice si probiotice (NU ANTIBIOTIC). Necesar USG renal pentru a exclude hidronefroza, pieloectazie, reflux vezico-ureteral.
  2. Daca copilul are leucocite crescute in urina, nu are febra si are disconfort la urinare- aceasta inseamna cistita sau uretrita – deasemenea se trateaza cu uroseptice. Cauze cel mai frecvente sunt infectiile care migreaza din scutec retrograd – ascendent datorat faptului ca la fetite uretra e larga si scurta.
  3. Daca copilul are febra, urina general schimbata se suspecta Pielonefrita, obligatoriu se face proba niciporenco si se stabileste necesitatea tratamentului cu Antibiotic.
  4. Daca la copil persista timp indelungat leucocite crescute in urina obligatoriu: USG renal (pentru a exclude hidronefroza, pieloectazie, reflux vezico-ureteral), Urocultura, Insamantarea maselor fecale la dismicrobism intestinal.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *