Obstrucția canalului nazo-lacrimal

 Obstrucția canalului nazo-lacrimal

Obstrucția canalului nazo-lacrimal este cea mai frecventă anomalie congenitală a căilor lacrimale. Incidenta  in rindul nou-născutilor este 30 %, simptomele apar doar la 2-4 % si poate afecta unul sau ambii ochi.

Obstrucția ductului lacrimal apare cînd deschiderea canalului, care în mod normal permite lacrimilor să se dreneze este blocată sau nu se deschide normal. Dacă ductul lacrimal ramîne obturat, sacul lacrimal se umple cu lichid devine tumefiat și inflamat, și uneori se  infectează.

În timpul sarcinii, atunci cînd bebelușul se dezvoltă în burtică, în canalul nazo-lacrimal se află mai multe membrane. Anume în această perioadă funcțiile canalului sunt inutile, întrucînt bebelușul nu are nevoie de drenaj lacrimal. În momentul nașterii propriu zise aceste membrane se rup, spre regret acest lucru nu se întimplă la toți bebelușii, în rezultat avem un blocaj lacrimal.

Cum ne dăm seama că bebelușul nostru are canalul nazo-lacrimal blocat!

1.ochișorii dimineața sunt “lipiți”

2.apar eliminari galbene-purulente

3.ochișorii sunt umezi pe toată perioada zilei

Deobicei ochișorii sunt albi, nedureroși și neinflamați. Dacă nu se acționeză la timp atunci se pot dezvolta conjuctivite și diverse inflamații.

O metodă destul de eficiență este masajul căilor lacrimale

Datorită presiunii exercitate în timpul masajului la nivelul canalului nazo-lacrimal secrețiile se împing astfel favorizînd ruperea membranei.

Primordial se face igiena ochișorilor cu soluție fiziologică (din exterior spre interior), ulterior se face masajul sacului:

1.cu degetul arătător se apasă pornind de la unghiul intern al ochișorului, de la rădăcina nasului spre jumătatea lui (nasului)

2.mișcările se repetă de cîteva ori

3.masajul se va efectua de 4-5 ori pe zi timp de  4 săptămîni

4.cel mai bine de efectuat înainte de mese

Tactica de tratament

Copiii născuți cu obstrucție de duct lacrimal de obicei nu necesită tratament, mai mult de 80-90% din cazuri se rezolvă spontan fără nici o intervenție chirurgicală  pînă la un an.

Igiena oculară corectă previne apariția infecției, deobicei antibioticile locale sunt necesare cînd apar semne ale infecției: edem, roșeață sau secreții de culoare galbenă.

Daca ductul rămîne obturat pînă la vîrsta de 6 luni se poate face o manevră simpla de sondaj a canalului lacrimal. Nu există însă o vîrstă anumită pînă la care trebuie de efectuat, însă rezultate frumoase sunt dacă se intervine pînă la vîrsta de un an deoarece suprainfectările repetate duc la o inflamație cronică la acest nivel și asta poate determina sondari repetate, întrucît are lor refacerea obstacolului la scurt timp dupa intervenție.

Cu respect medic oftalmolog Cristina Toncoglaz

Cristina Toncoglaz

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *