Ticurile

 Ticurile

Copilul meu clipește frecvent, prezintă diferite grimase faciale involuntare, ridică umărul, emite sunete stranii involuntare, tușește de mai mult timp, iar pediatrul a exlus o patologie a tractului respirator,etc – toate acestea sunt TICURI.

Ce este un tic?

Ticurile sunt mișcări rapide și repetitive ale mușchilor care provoacă sunete sau mișcări incontrolabile ale corpului.

Cînd apar ticurile?

Ticurile de obicei debuteaza după vîrsta de 3 ani. Frecvența cea mai înaltă o întîlnim la 5-7 ani. După vîrsta de 7 ani, frecvența ticurilor scade, dar întîlnim și cazuri la copii de 10-12 ani care pot manifesta această patologie. Mai rar se poate întîlni și la maturi.

Cauzele ticurilor?

În prezent, sunt încă necunoscute cauzele exacte. Se presupune o predispoziție genetică și unele modificări biochimice la nivelul creierului.

Mai important sunt factorii declanșatori ai ticurilor și ei sunt diversi. Cei mai frecvenți sunt de ordin psihologic – un stres psiho-emoțional, emoțiile negative persistente, frică exagerată, lipsa dragostei și afecțiunii.

Un rol important este și utilizarea exagerată a TV,telefon,planșet.

Tipuri de ticuri?

 Există ticuri  simple care și sunt  cele mai frecvente ticuri și pot include: clipirea ochilor, ridicarea sprâncenelor, ridicarea din umăr, răsucirea  capului și a gâtului. Ticurile vocale simple includ: dresul vocii, tuşitul, trasul nasului . Ticurile motorii complexe includ mișcări mai intenționate, cum ar fi: grimase, atingeri, mersul după un anumit model, săritul. Ticurile vocale complexe includ: emiterea mai multor sunete; repetarea silabelor, a cuvintelor sau a expresiilor; rareori, pronunțarea cuvintelor sau expresiilor interzise în societate (coprolalia).

Cînd sa mergi la medicul Neurolog daca ai ticuri?

  • Apar zilnic și frecvența lor crește.
  • Cauzează probleme psiho-emoționale, cum ar fi jena, împiedică socializarea cu alți copii ( ex: copii încep să evite copilul dvs. din cauza ticului său si îl marginalizează.)
  • Provoacă  disconfort.
  • Apar dificultăți în desfășurarea activității de viață zilnică.

Tratamentul ticurilor?

Ce ar trebuie să identifice părintele în condiții de domiciliu?

  • debutul ticurilor.
  • factorii care  l-au sau îl declansează.
  • momentul zilei în care survine.
  • climatul familial/ grădiniță.

Tratamentul nu este necesar daca este un tic care se manifestă rar sau dispare de sinestător în cîteva zile și daca nu cauzează alte probleme.  În restul situațiilor este recomandată vizita la medicul Neurolog-pediatru care va stabili diagnosticul corect,  tactica medicamentoasă și non-medicamentoasă pentru fiecare caz individual.

Cu respect        medic Neurolog-pediatru       Bunduchi Andrei

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *