Pulsoximetria

 Pulsoximetria

Pulsoximetria la copil

Pulsoximetria măsoară saturația în Oxigen a hemoglobinei (SpO2), cu alte cuvinte răspunde la întrebarea dacă respirăm eficient și dacă gazele sunt schimbate în mod normal. Metoda este simplă (poate fi făcută acasă de părinte sau chiar și de pacient dacă este cooperant și instruit), neinvazivă (nu trebuie înțepat copilul pentru a recolta sânge), precisă.  Poate fi folosită atât în spital cât și la domiciliu.

Estimarea procentului de oxihemoglobină din sângele arterial se bazează pe caracteristicile absorbției de lumină în spectrele roșu și infraroșu de către Hemoglobina oxigenată față de cea deoxigenată (adică măsoară în mod obiectiv cât este de “roșu” sau “vânăt” sângele care circulă prin capilarele periferice) și se citește în funcție de pulsatilitatea sângelui arterial.

  • TIPURI DE PULSOXIMETRE
  • Pulsoximetrul digital: este mic și poate fi folosit atât la domiciliu cât și la spital. Ecranul este situat pe aparat și arată pulsul și saturația în oxigen. Are forma unei clame și se poziționează cu lumina roșie la nivelul unghiei sau pe partea posterioară a lobului urechii.

Figura 1 – Pulsoximetrul digital

  • Pulsoximetrul portabil:  Ecranul nu este situat pe clamă. Clama este legată de un cablu ce se conectează cu un monitor al cărui ecran arată pulsul, undele pulsatile (când sunt simetrice, măsurătoarea saturației este corectă). Senzorul se poate atașa degetelor de la mână, dar și la degetul mare de la picior, în palmă la sugari sau la lobul urechii, dacă există transductorul adecvat.

Figura 2 – Pulsoximetru portabil de spital 

  • Puloximetrul din cadrul unui monitor de triaj complex

Figura 3– Monitor pentru evaluarea complexă a funcțiilor vitale de uz spitalicesc

  • Aplicații cu pulsoximetru pentru smartphone. Figura 4 – Explicațiile și interfața S-Health privind funcția de pulsoximetru

Unele telefoane mobile de ultimă generație încorporează aplicații destinate sănătății, cum ar fi S-Health pentru Android. Aceasta poate efectua funcția de pulsoximetrie folosind senzorul de lângă camera foto. Determinarea nu are precizia unui dispozitiv medical dar poate furniza indicații prețioase în situații de urgență.

CUM SE MASOARĂ SATURAȚIA ÎN OXIGEN cu ajutorul pulsoximetrului

Capul senzorului trebuie așezat pe deget astfel încât emițătorul și detectorul să fie opuse și paralele, cu 5-10 mm țesut între ele, cu lumina roșie la nivelul unghiei sau feței interne a lobului urechii. Se poate măsura SpO2 la nivelul degetelor, lobului urechii, degetului mare de la picior, la nou născuți la nivelul palmei sau al plantei (talpa). Foarte rar se măsoară la nivelul obrazului sau limbii.

  • Degetul trebuie să se potrivească bine la nivelul capului senzorului, astfel încât să nu fie prea strâns (să producă vasoconstricție) sau prea larg ( să lase și lumina ambientală să pătrundă).
  • Pentru a fi sigur că senzorul funcționează corect, examinatorul își poate măsura SpO2 proprie.
  • La pulsoximetrele portabile este necesar ca bateria să fie întotdeauna încărcată sau acestea să fie ținute în prize continuu!
  • Atunci când extremitatea senzorului se murdărește, acesta se curăță cu vată și spirt (este indicat să se curețe periodic).

VALORILE NORMALE

La sugarii sănătoși si la copii valoarea SpO2 este cuprinsă între 96-100%. Poate fi mai mică la nou născuți și la sugarii foarte mici (93%–97%). Majoritatea copiilor au o ușoară fluctuație a SpO2 în cursul unei zile, valorile maxime apărând după amiaza, iar cele minime dimineața devreme, indiferent dacă copiii dorm sau sunt în stare de veghe.

Valorile SpO2 la copilul cu Sindrom Bronhoobstructiv (Bronsiolita acuta, Bronsita obstructiva, Wheezing recurent, Astm bronsic ) sau Infiltrat pulmonar (pneumonie)

Ghidurile actuale pentru managementul Sdr.Obstructiv evidențiază importanța monitorizării SpO2 în timpul crizei: Exacerbările

  • ușoare sunt asociate cu valori ale SpO2 > 95%
  • moderate cu valori 92-95%
  • severe cu valori sub 92%

!!! măsurate în aerul atmosferic, adică fără administrare suplimentară de oxigen.

Valorile SpO2<92% pot să fie întâlnite la copii care au cianoză a buzelor, a mucoaselor sau a unghiilor (are buze sau extremități “vinete” la culoare). O astfel de situație arată necesitatea examinării urgente de către un medic și eventual a internării. Dacă starea clinică se îmbunătățește și SpO2 crește>94% după prima oră de tratament adecvat în Compartimentul de Urgențe, copilul poate primi tratament la domiciliu.

Mecanismele hipoxemiei= scaderea Saturatiei cu oxigen pot fi:

1. Modificarea raportului ventilație / perfuzie (criză de astm, bronșiolită acută, pneumonie cu atelectază) – sângele este transportat în cantități acceptabile către alveolele pulmonare, dar la acest nivel nu au loc schimburi gazoase normale.

2. Hipoventilație (spasmul hohotului de plâns, crize de apnee/cianoză, convulsiile, laringotraheita, disfuncție de corzi vocale, aspirație de corp străin în laringe sau trahee) – gazele nu ajung la alveole deoarece un proces patologic blochează circulația normală a gazelor în calea aeriană.

Cauze de măsurare  fals- eronată:

  1. Artefacte de mișcare (cea mai frecventă cauză – mișcarea intenționată a mâinii sau a degetelor, frisoane, convulsii).
  2. Perfuzie scăzută la nivelul locului de măsurare (deshidratare, debit cardiac scăzut, hipotermie, vasoconstricție emoțională, măsurarea pulsoximetrică în același timp cu măsurarea tensiunii arteriale, la același membru). Copiilor cu extremitățile reci li se vor încălzi ușor mâinile înaintea măsurării. Strategii posibile – frecat cu blândețe degetele sau lobul urechii până când se încălzesc la palpare sau prin aplicarea unei comprese vag încălzite la nivelul mâinii / piciorului respectiv)
  3. Ritm cardiac neregulat (tahiaritmiile).
  4. Pigmentarea importantă a pielii (icter de cauză hemolitică prin creșterea COHb, vopsea Henna).
  5. Folosirea unei oje de unghii închisă la culoare.
  6. Poziționarea greșită a senzorului sau poziționare dificilă – de exemplu la nou născutul prematur.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *