Metode de îmbunătățire a memoriei la copii

 Metode de îmbunătățire a memoriei la copii

Memoria este cea care ne garantează identitatea noastră în timp. Cu ajutorul ei, putem deosebi trei linii temporale – trecutul, prezentul şi viitorul – şi, mai mult, putem să învăţăm din faptele noastre şi să aplicăm ideile acumulate pe experienţele viitoare.

Care sunt regulile simple de urmat pentru a avea o memorie mai bună?

  1. Somn suficient pentru o memorie mai bună

Un excelent mod de a menţine copilului mintea sănătoasă este încercarea de a se odihni cît mai bine. Privarea de somn poate împiedica progresul mintal, făcînd mintea mai lentă. Dormitul este o parte critică a procesului de consolidare a memoriei. Fară somn, memoriile sunt în imposibilitatea de consolidare  ajungînd să să fie uitată o parte din experienţele sau lucrurile care au fost învăţate.        2. Consumul de grăsimi este important pentru  memorie 

Creierul este format într-un procent de 60% din grăsime, folosind zilnic 20% din calorii. Un regim alimentar echilibrat este bun pentru sănătate, dar este deosebit de important pentru creier – să aibă la dispoziţie necesarul de grăsimi sănătoase de care are nevoie pentru o funcţionare corectă. Grăsimile sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate, protejează memoria. Acizii graşi Omega 3 sunt deosebit de importanţi pentru buna funcţionare a creierului, putînd fi găsiţi în alimente precum peşte, seminţe de in sau chia, conopidă, fasole, nuci sau spirulină.

      3. Nu uitați de importanţa exerciţiilor fizice

Exerciţiile fizice sunt utile nu doar în păstrarea formei fizice a copilului, ci şi pentru memorie. Plimbările și exerciţiile regulate cresc dimensiunea hipocampusului, proces foarte important în dezvoltarea şi întreţinerea memoriei. Exerciţiile reduc inflamaţia şi stimulează factorii de creştere care ajută la dezvoltarea memoriei. Totodată, îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi oxigenarea creierului.


Ce metode de îmbunătățire a memoriei la copil sunt?

Memoria poate fi îmbunătăţită prin exersare, iar mai jos vă prezentăm cîteva metode de a ajuta copilul să memorize:

  • Discută cu copilul tău: pune-i întrebări despre ce a făcut la grădiniţă, ce a mîncat, cu ce s-au ocupat dimineaţa şi alte detalii. Prin detalii copilul va începe să-şi amintească şi  să memoreze anumite lucruri.
  • Încearcă să obervi care memorie este mai accentuată în cazul copilului tău: vizuală, kinestezică sau auditivă şi mergi pe calea respectivă.
  • Apelează la jocuri de memorie pe care le poţi găsi în magazinele de jucării sau pe care le poţi descărca chiar şi de pe internet.
  • Analogiile – asociază lucrurile mai puţin cunoscute cu cele cunoscute. Îndeamnă-l să facă legături simple între lucruri. De exemplu atunci cînd îl înveţi să numere, oferă-i imagini ca să fie mai simplu de înţeles.
  • Nu învăţaţi totul dintr-o dată. Împarte în secvenţe mici conţinutul de memorat. Vor memora mai uşor secvenţial, de exemplu doar o strofă sau doar primele 5 cifre etc.
  • Apelează la rime, ele plac copiilor şi ajută la îmbunătăţirea memoriei auditive.
  • Atunci cînd vrei să memoreze ceva explică-i de ce are nevoie de acea informaţie. Copilul tău trebuie să înţeleagă că nu ai nevoie tu de acea informaţie, ci el însuşi.
  • Sistemul Peg: roagă-l să ţină minte cîteva cuvinte care nu au nici o legătură unu cu altul. Îi va fi poate dificil, aşa că îndeamnă-l să facă o legătură între aceste cuvinte. (De exemplu, să luăm cuvintele George, nor, crab, ceaşcă, floare. Acestea nu au nici un fel de legătură între ele, însă putem construi o mică legătură, cît mai amuzantă şi mai vie. Să ni-l imaginăm pe George, alergând pe un nor, fiind fugărit de un crab care ţine între cleşti o ceaşcă, în care creşte o floare.)

Acum urmează partea cea mai întrebată sau poate interesantă pentru părinți – ,,Ce medicamente putem folosi pentru îmbunătățirea memoriei la copil?’’

  1. Vă pot răspunde cu fermitate – că NU EXISTĂ medicament minunte, prin care putem să creștem nivelul IQ/intelectual la copil sau matur! Dacă ar fi, l-am utiliza cu toții !

Mesaj de luat acasă : Nu există medicamente pentru îmbunătățirea sau ridicarea nivelului de memorie la copii și maturi.  Capacitățile ei sunt determinate genetic, la unii e mai bună, la alții e mai puțin bună,  dar ea poate fi îmbunătățită doar prin metodele expuse de mai sus, prin citit cât mai mult, etc. Cartea – este cel mai bun cadou!

Cu respect     medic Neurolog-pediatru    Bunduchi Andrei

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post