Cefalhematomul

 Cefalhematomul

Cefalhematomul

Cefalhematomul este o colecție de sînge pe capul unui nou-născut. Poate apărea mai ales în cazul nașterilor dificile și al unui canal de naștere îngust. După naștere, cefalhematomul este, de obicei, palpabil pe capul nou-născutului, de obicei ca o formațiune  bombată, fluctuentă.

De ce apare cefalhematomul?

Cauzele cele mai frecvente sunt reprezentate de un stadiu secund prelungit al travaliului, nașterea asistată instrumental(în care au fost utilizate vacuumul sau forcepsul în special în cazul primului), dar poate apărea și ca urmare a unei fracturi craniene sau a unei leziuni. În cazul pompei de vacuum (cea mai des întîlnită cauză) aceasta este echipată cu o cupă de sucțiune care este plasată pe capul bebelușului și conferă putere de tracțiune care ajută la extragerea capului copilului din canalul vaginal.Incidența sa este în procent de 0.2 pana la 2.5% pentru copiii nou-născuți.

Care sunt simptomele cefalhematomului?

Se prezintă ca o umflatură moale sau ușor întărită de culoare roșie bine demarcată, fluctuantă (presiunea crește cînd bebelusul plange), localizandu-se în special în zona parieto-occipitală și apare in primele zile de la naștere.

Dacă este de dimensiuni mai mari, bebelușul poate dezvolta icter (din cauza degradării progresive a hemoglobinei), anemie sau hipotensiune.

 În unele cazuri, poate reprezenta un indiciu al unei fracturi liniare de craniu și prezintă un risc pentru apariția unei infecții (ce poate conduce la osteomielită sau meningită).

Absorbția cefalhematomului  poate să dureze cîteva săptămîni (chiar luni) pentru a se remedia pe măsură ce cheagul de sînge este absorbit dinspre periferie spre centru, iar, în timp, umflătura se durifică lăsînd un centru relativ moale care seamănă cu o “fractură deprimată”.

Cum se stabilește Diagnsoticul?

Adesea, cefalhematomul este vizual și palpabil deja descoperit de moașă sau neonatolog la scurt timp după naștere.

În timpul examinării, medicul va verifica dacă formațiunea este mărginită sau depășește suturile dintre oasele craniului. Primul ar fi un semn tipic al cefalhematomului. Se va solicita și examinarea copilului de către medicul neurolog-pediatru ( cefalhematomul poate fi o consecință a unei nașteri complicate, asociate cu asfixie) care va  aprecia obiectiv statusul neurologic  al copilului și va veni cu recomandările corecte.

Tratament

De obicei nu sunt necesare careva  investigații de laborator.

În unele cazuri, în dependență de starea copilului și anamnesticului bolii, medicul poate solicita

 Radiografia craniană sau Tomografia cerebrală mai ales dacă apar simptome neurologice.

Fototerapia poate fi necesară dacă acumularea de sînge este semnificativă și conduce la icter.

Analiza generală de sînge – dacă cefalhematomul este voluminos sau sunt prezente mai multe cefalhematoame, pentru a exclude o anemie sau  rareori o necesitate pentru transfuzia de sînge.

Uneori trebuie luată în considerare și o tulburare de coagulare sau fractură craniană!

Aspirația sau drenarea chirurgicală în majoritatea cazurilor nu este indicată.În general, trece de la sine intr-un interval de 2 săptămîni-3 luni, în unele cazuri fiind observate calcifieri reziduale (1%) care pot conduce la deformări craniene.

Tactica de tratament și investigații este stabilită individual pentru fiecare copil în parte de către medic.

Cu respect    medic neurolog-pediatru     Andrei Bunduchi

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *