,,Masajul la bebeluși în primul an de viață. Este el obligatoriu? Are efect profilactic? Cînd este nevoie de el! ”.

 ,,Masajul la bebeluși în primul an de viață. Este el obligatoriu? Are efect profilactic? Cînd este nevoie de el! ”.

De ce pentru Republica Moldova, pentru că la noi el este o modă, iar experiența mea și toate studiile medicale moderne se rezumă la cuvintele vestitului doctor Kamarovski: – ,, Din masajul care se efectuează în primul an de viața, de obicei de caștigat ( $$$) are doar cel care face masajul”!

Masajul este o temă des discutată de mamele cu copii de până la un an: când e momentul oportun pentru începerea masajului? Fiecare copil are nevoie de masaj pediatric?

Am să încerc să vă răspund pe rând :

1. Masajul NU este obligatoriu de a fi efectuat la copii în primul an de viată! și niciodată nu a fost în nici o țară civilizată/europeană/SUA/etc. Oare noi, generația de părinți tineri sau părinții noștri au beneficiat de acest minune-masaj ? NU!

2. Hipertonusul ( mușchi încordați) – este o stare fiziologică/normală pentru toți copii născuți sănătoși din momentul nașterii pînă la 2-3 luni, chiar pot să afirm din propria experiență, în unele cazuri aceasta hipertonie se menține și pînă la 4 luni și NU reprezintă un motiv pentru a iniția masajul!!! Mit spulberat: Dacă nu faci masaj unui copil în primele luni de viața s-ar putea ca el să aibă probleme cu auzul/vederea/dantura datorită nealimentării cu sânge și oxigen a creierului și a zonei cervicale.

3. Masajul la un copil sănătos nu are efecte profilactice! Cu alte cuvinte prin masajul care este efectuat la un copil sănătos – nu previi apariția sau dezvoltarea unor patologii/boli care ar putea afecta dezvoltarea motorie a acestui copil

.4. Masajul profilactic la copii sănătoși NU contribuie la accelerarea dezvoltării lui! Copilul nu va merge mai repede decît cum este genetic determinat să o facă. Chiar dacă să presupunem ca masajul contribui la accelerarea dezvoltării acestui proces la un copil sănătos ( să văd un articol știinșific de valoare?), de ce să o faci ? Ce cîștigați? Va merge cu 1-2 săptămîni mai repede?

5. Masajul are efecte benefice, doar în cazurile în care el este absolut NECESAR, iar asta o reprezintă cazurile de boală/patologie a sistemului nervos sau ortopedic, fie congenitale ( de la sau legate de naștere) sau dobîndite pe parcursul vieții, iar asta o stabilește exclusiv medicul Neurolog sau Ortoped.

6.Problema cea mai mare este MODA de face copilului masaj, pentru că vecinu, cumatru au făcut acest lucru, iar copilul meu nu este mai prejos decît al lor! Este o dorință de a fi împăcat cu propria conștiință, precum și de a oferi copiilor noștri tot ce este mai bun, iar banii nu contează! – eu ca părinte sunt total de acord cu ideea/această tendința sănătoasă, dar ea este absolut total greșită din punct de vedere medical!

– Mesajul meu este : ,,NU FORȚAȚI NOTA! FIȚI CORECT INFORMAȚI’’.


Cu respect, medic Neurolog-pediatru Andrei Bunduchi

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *