Sindromul eruptiv la copii
Subiectul din acest articol este foarte actual atat pentru sezonul de primavera cat si pentru perioada de carantina. Cu siguranta multi isi vor regasi problema in aceasta postare si chiar e binevenit sa dezbatem acest subiec: Sindromul eruptiv cutanat la copii.
Si acum va intrebati care ar fi legatura cu sezonul si carantina???
Sezonul de prmavara prin toata frumusetea lui implica si acele schimbari ale temperaturii, miscarea maselor de aer active (vanturile de primavara), primele infloriri: toate acestea in mod direct afecteaza integritatea tegumentelor conturand acele zone uscate deranjante pe piele.
La toate acestea 👉👉se includ anul curent cateva conditii cu parare de rau din cauza Carantinei absolut necesare in legatura cu Situatia epidemiologica din intreaga lume: lipsa expunerii la soare, sedentarismul, socializarea virtuala👩💻👨💻👩💻👨💻📱📱.
Lipsa expunerii la soare provoaca Hipovitaminoza D3: diverse studii arată că deficitul de vitamina D poate duce la diferite afecţiuni ale pielii, acutizari ale problemelor cronice, recidivarea unora sau ruperea puntilor intradermice primare cu declansarea de novo a unor afectiuni inflamatorii cutanate.
Cercetarile au aratat ca aportul adecvat de vitamina D3 aduce beneficii insemnate sistemului imunitar, deoarece ajuta la activarea celulelor B, celulelor T si celulelor prezentatoare de antigen – respectiv Lipsa de vit D3 induce scaderea imunitatii.
Tegumentul nu este doar o simpla mantie protectoare, ci reprezinta un organ complex care participa activ la reactii reglatoare celulare si moleculare ce stau la baza interactiunilor corpului cu mediul extern. In mod constant intra in contact cu antigene microbiene si nemicrobiene. Dermul contine diferite subtipuri de limfocite T, astfel raspunsurile imune locale cu implicarea lor sunt responsabile pentru aspectele microscopice si manifestarile clinice ale bolilor cutanate inflamatorii si infectioase.
Dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta in aceasta perioada copiii se enumera:
- Dermatita periorala (eruptii in jurul guritei)
- Dermatita atopica (xeroza, exemele numulare – zone de pete uscate cu prurit sau fara (care scarpina))
- Sindromul Gianotti-Crosti (Acrodermatita papuloasa – reactie cutanata dupa suportarea unei infectii virale: Se caracterizeaza printr-o eruptie papaulo-veziculara care apare in special pe fata si partile distale ale celor patru membre (superioare si inferioare)
- Dermatitele alergice: de la forme simple – cateva zone de hiperemie maculara (la nivelul pielii) pana la zone extinse: Urticaria acuta cu eruptii maculo-papuloase (care se resimt la atingere ca denivelari ale pielii)
- Prurigo nodular sau strophulus – este o boală a pielii caracterizată prin noduli pruriginoși (mâncărimi) care apar de obicei pe brațe sau picioare. Pacienții prezintă deseori leziuni multiple excoriate cauzate de zgârieturi.
🔬Eruptiile pot avea localizare tipica bolii dar si formele individuale atipice sunt foarte des intalnite – localizare generalizat tot corpul sau pe zone in afara celor clasice.
🔬Erupţia cutanată este o inflamaţie a pielii.
🔬Erupţiile pot fi determinate de o gamă largă de afecţiuni care variază ca gravitate de la uşoare la grave.
🔬Erupţiile diferă foarte mult ca aspect, extindere şi severitate în funcţie de cauză. Ele pot fi de culoare roşie, albă, violetă sau gri şi pot avea aspect plat (macula), de ridicătură (papulă) sau de umflătură. Ele pot apărea ca puncte sau pete sau pe zone extinse. Erupţiile includ şi descuamarea sau exfolierea pielii (zone uscate).
- Tema de luat acasa:
Este argumentat stiintific interrelatia direct proportional intre lipsa expunerii la soare care induce hipovitaminoza D3 cu consecintele directe asupra integritatii tegumentelor si starea de imunitate scazuta. Deci anume in aceasta perioada se înregistrează mai multe cazuri cu eruptii pe piele si manifestarile sunt mai accentuate ca in alte sezoane chiar si la acei copiii care s-au mai confruntat anterior cu probleme similare.
📝📝📝Conduita parintilor cat stati acasa cu copilasii:
- Suplimentarea obligatorie cu vit D3 (400-800 UI/zi indiferent de varsta) sau chiar a unui complex de vitamine – dar traducerea ei in nr.picaturi,ml,pufuri sau altele va fi dependenta de tipul de vit care aveti acasa sau va urma sa o achizitionati caci difera concentratia de la un produs la altul – deaceea si nu e menționat decat DRZ(doza profilactica zilnica).
! Daca oferiti un complex de vitamine care contine inclusiv vit D3, nu e necesar suplimentar alta forma.( doar verificati daca asigurati doza recomandata in postare la o administrare).
- Aplicarea de emoliente continuu pe zonele uscate. Emolinet e o grupa de preparate organizate si acreditate anume pentru tot complexul de probleme ale pielii care intrunesc xeroza cu prurit ( piele uscata cu sau fara scarpinat). Pe piata farmaceutica sunt enorme, le selectați individual dupa complianta cu pielea copilului dvs. Nu exista o formula “The best” care ar rezolva problema la toți. Conditia obligatorie este utilizarea CONTINUU pana la ameliorare- adica acest tip de probleme la unii copii poate dura pana la 3-5ani cu perioade de remisie si acutizari. Nu așteptați ca într-un nr X exact de zile se va trata.
- Asocierea unui antialergic sistemic +/- local daca copilul prezinta prurit (scarpinat) active
- Daca eruptiile sunt umede (zemuiesc) necesar uscarea acestora ( cel mai simplu ex. Albastru de metilen, dar sunt si alte solutii)
- Limitati utilizarea cremurilor pe baza de Corticosteroizi (hormoni). Se recomanda exclusiv in formele severe, in fazele acute (cruste vulgare,rosu intens) obligatoriu in concordanta cu recomandarea medicului.