Constipația Psihogenă la copil

 Constipația Psihogenă la copil

Constipația psihogenă la copii

Copiii traversează uneori perioade în care le este frică să meargă la baie. Pur și simplu, chiar dacă simt nevoia, refuză, devin stresați și iritați. Motivul poate fi ceea ce medicii numesc constipație psihogenă (sau constipația pe sistem nervos”). 

Ce este constipația?

Constipația e în general definită ca fiind situația în care o persoană evacuează sistemul intestinal de mai putin de trei ori pe săptămînă. Atunci cînd această situație, cu scaune rare sau dificile, se întinde pe o perioada mai lungă de câteva săptămîni, se poate vorbi despre constipație cronică.

Cauzele constipației psihologice

Copiii care au avut unul sau doua scaune tari, dureroase la eliminare, pot avea tendința de a reține materiile fecale săptămîni în șir, de frica repetării durerii. În timp, materiile fecale reținute se întăresc și, astfel, se formează un cerc vicios. Chiar dacă este convins de părinte să facă eforturi pentru eliminarea scaunului, durerea resimțită îl va determina să nu o facă. Practic, în constipația psihogena copilul asociază sentimente și senzații neplăcute cu actul defecării, producandu-se un blocaj. Acesta refuză încordarea mușchilor colonului și relaxarea anusului, inhibînd eliminarea materiilor fecale. Se va cumula astfel o cantitate mare de reziduuri în intestin, care va deveni tot mai dificil de eliminat.

Constipația psihogenă mai poate avea drept cauză și un conflict între părinți și copil, după un episod în care, să spunem, cel mic s-a scăpat pe el la un moment dat și a fost certat sau chiar umilit, astfel că, de teamă, micuțul va evita cu orice preț să aibă scaun.

Practic, în cazul copiilor care suferă de constipație psihogenă, tranzitul intestinal functionează absolut normal, însă blocajul se produce de la nivel mental.

Cum poți “trata” constipația psihogenă

Cauza este cea care trebuie eliminată în cazul constipației psihogene. Mai exact, copilul trebuie determinat să se relaxeze, să se calmeze, astfel încît să ușureze cît mai mult procesul defecării, și așa îngreunat de trecerea timpului. Explică-i de ce doare și spune-i că ești acolo alături de el pentru a face lucrurile mai ușoare. Puteți cînta un cîntecel în timp ce stă pe oliță, așa încît să nu-și mai dea seama cum trece timpul. Explică-i pe înțelesul lui de ce e bine să facă caca și că toată lumea face asta zi de zi. Dacă aveți animăluțe, i le poți da ca exemplu. Va fi mult mai ușor să îl faci să înțeleagă.

Pentru a elimina starea de anxietate, poți să îi faci puțin masaj pe abdomen pentru a-i relaxa mușchii care susțin vezica, ajutînd la intensificarea activității intestinale. Laudă-l atunci cînd a reușit, transformă asta într-o victorie, într-un moment de bucurie generală. Încurajează-l ca și mîine să procedeze la fel.

Odată problema rezolvată, asigura-te ca micuțul are un program regulat de mers la toaletă, așa încît să eviți repetarea constipației. Poți stabili un ritual privind mersul la toaletă.

Daсa constipatia psihogena nu poate fi tratata prin metodele sus-expuse, atunci ar fi cazul initial sa va adresati la un medic pediatru, care in primul rand trebuie sa excluda cauzele non-psihogene ( gen aport de lichide sau fibre scazut, unele anomalii ale tractului intestinal,etc), iar apoi la un medic neurolog de copii pentru a fi identificata cauza exacta si stabilirea unui tratament medicamentos de sustinere pentru ameliorarea calitatii vietii copilului.

Cu respect     Dr. Neurolog-pediatru     Bunduchi Andrei

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *