Borelioza( Boala Lyme) sau ,,boala mușcăturii de căpușă”
Boala Lyme (borelioza) este determinata de o bacterie ce face parte din clasa spirochetelor – Borrelia Burgdoferi avand ca si vector de transmitere capusa, motiv pentru care mai este numita si “boala muscaturii de capusa”.
- Pentru a dezvolta boala, capusa trebuie sa ramana atasata pe piele pentru o perioada de cel putin 24 de ore (unele articole sugereaza chiar 36-48 de ore) si trebuie sa fie purtatoarea patogenului.
- Afectarea in borelioza este multisistemica si implica pe rand pielea, sistemul nervos, inima, articulatiile pe o perioada de aproximativ un an sau chiar mai mult.
- Infectia survine cel mai frecvent in intervalul mai-noiembrie, cu un varf in lunile iunie-iulie.
- Capusele sunt intalnite, de obicei, in zonele cu verdeata multa, pomi, iarba inalta, unde se ascund, identifica eventualele gazde pe care se catara si apoi se ataseaza pentru a se hrani. Ele paraziteaza atat oamenii, cat si animalele domestice (caini, pisici, cai, bovine).
- Desi cainii si pisicile se pot imbolnavi, acestea nu transmit boala direct stapanilor lor, dar pot aduce in locuinta capuse infectate
- Transmiterea Borreliei burgdorferi la animale si la om se realizeaza doar prin muscatura de capuse infectate – capusele din specia Ixodes, aflate in diferite stadii de viata (nimfa, larva sau forma adulta). Dimensiunea unei nimfe este foarte mica (1-2 mm), fiind greu de vizualizat, dar pe masura ce se hraneste cu sange, dimensiunile sale cresc considerabil.
- Doar 1-3% din totalul muscaturilor de capusa sunt urmate de aparitia bolii Lyme.
Simptome boala Lyme
Simptome timpurii (pana la o luna) boala Lyme
- Un baston mic, rosu, apare adesea la locul muscaturii sau in locul de unde a fost inlaturata capusa si dispare in cateva zile. Acest lucru este normal dupa o muscatura si nu indica neaparat boala Lyme.
- Eczema – de la 3 la 30 de zile dupa o muscatura de capusa infectata, ar putea sa apara o zona rosie in expansiune, care uneori se decoloreaza in centru. Eruptiile cutanate (eritema migrans) se extind incet pe parcursul zilelor si se pot raspandi pe piele pana la 30 de centimetri. De obicei, aceste eruptii nu prezinta mancarime sau durere. Eritema migrans este una dintre semnele distinctive ale bolii Lyme.
Simptome avansate (dupa o luna) boala Lyme
- Eritema migrans in alte zone ale corpului decat in locul muscaturii
- Dureri articulare severe si umflaturi articulare
- Afectiuni neurologice – la saptamani, luni sau chiar ani dupa infectie, se poate dezvolta inflamatia membranelor din jurul creierului (meningita), paralizia temporara a unei parti a fetei (paralizia Bell vezi articolul-http://doctorulmeu.md/paralezia-nervului-facial/) amorteala sau slabiciune a membrelor si deprimare a miscarii musculare.
Alte simptome boala Lyme
- Greata si varsaturi
- Eruptii difuze (mai degraba decat o singura eruptie cutanata, frecvent asociata cu boala Lyme)
Simptome rare boala Lyme
- Tulburari cardiace, batai neregulate ale inimii
- Inflamatia ochilor
- Inflamatia hepatica (hepatita)
- Oboseala severa
!!!Este important sa va consultati medicul, chiar daca semnele si simptomele dispar. Absenta simptomelor nu inseamna ca boala a disparut. Lasata netratata, boala Lyme se poate raspandi in alte parti ale corpului.
Ce trebuie sa faca parintii???
- Capusele se ataseaza usor de pielea goala. Daca va aflati intr-o zona in care capusele sunt numeroase, protejati-va pe dumneavoastra si pe copiii dumneavoastra, purtand maneci.
- Imediat dupa plimbare cercetati minutios intregul corp ca sa va asigurati ca nu a fost muscat de capusa copilul.
- Daca si localizati o capusa e absolut necesar sa fie extrasa cat mai rapid: daca posedati tehnica o puteti face si in conditii de casa, dar daca nu, e incurajabil sa va adresati la un specialist pentru ajutor.
- Dezinfectati zona dupa extragere cu antiseptic.
- Monitorizati zona muscaturii urmatoarle 21 zile (eventualul Eritem migrator- vezi mai sus).
- Testati capusa la Borelioza obligatoriu dupa extragere.
- Efectuati obligatoriu Analiza generela a sangelui si anticorpi Anti-Borrelia in sange = anti Borrelia Ig si IgG prin metoda imunoenzimatica (EIA) sau testul Immunoblot (Western blot) la termen de 30-45 zile interval de la muscatura. !!!Sunt primele teste care trebuie efectuate in caz de suspiciune clinica de boala Lyme.
Tratament boala Lyme
- Antibioticele sunt folosite pentru a trata boala Lyme. Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat rezultatele vor fi mai rapide.
Antibiotice orale sunt tratamentul standard pentru boala Lyme in stadiu incipient. Acestea include deobicei: amoxicilina sau cefuroxima pentru adulti, copii < 8 ani si femei gravide sau care alapteaza SAU doxiciclina pentru adulti si copii > 8 ani.
- Cura de antibiotice de 14 pana la 21 de zile este de obicei recomandata.
- Se recomanda AB-terapie daca:
- Capusa a fost testat pozitiv la Borelioza
- Copilul prezinta clinica suspecta (vezi mai sus)
- Copilul prezinta schimbari in analiza generala a sangelui cu leucocitele si granulocitele crescute (semne de infectie bacteriana activa)
- Prezenta eritemului migrator
- Serologia la distanta prezinta Ig M pozitiv pentru Borelioza
1 Comment
[…] Mai multă informație despre ce este boala Lyme sau boala mușcăturii de căpușă o puteți accesa pe http://doctorulmeu.md/borelioza-boala-lyme-sau-boala-muscaturii-de-capusa/ […]