Dezvoltarea psiho-motorie a copilului în 1 an de viață

 Dezvoltarea psiho-motorie a copilului în 1 an de viață

Deseori părinții se întreabă care sunt achizițiile copiilor în primul an de viață, ce trebuie să facă copilul la 3 luni sau la 8 luni, pentru a întelege mai bine dacă copilul lor corespunde varstei respective sau nu?

Din aceste considerente mai jos, schematic și pe scurt o să descrim care sunt achizițiile copiilor în dependență de vîrsta lor cronologică în primii 2 ani de viață.

Nu uităm că informația prezentată este una orientativă și nu constituie un criteriu de diagnostic! Pentru corectitudine și informație veridică  întotdeauna întrebăm sau ne adresăm la un specialist. Achizițiile copiilor pot ușor varia și nu sunt aceleași pentru toți.

O lună

Până la sfârșitul lunii, bebelușul își va dezvolta deja auzul, încă nu poate să își susțină capul de sinestător, majoritatea timpului îl va petrece prin supt și somn.

2 luni

Începînd cu a 2 lună, uneori chiar și din prima lună, la copil apare primul zâmbet. Acum apar emoțiile și primele lacrimi. Așezat pe burtică își ține capul cu sau fără a îl balansa. Mișcările membrelor sunt mai active, fixează și urmărește bine cu ochișorii.

 3 luni

Simțul tactil se îmbunătățește și va adora foarte mult contactul fizic. Copilul poate să rîdă în hohote , recunoaște fața mamei, ține capul bine de sinestătător, întoarce capul la vocea mamei

4 luni

Mulți copii la această vîrstă încep a se rostogoli într-o direcție, cel mai frecvent de pe spate pe burtică. Achiziția de a te rostogoli apare în intervalul 4-6 luni. Copilul începe a se întinde cu mîinele după jucării. Poate să țină un obiect cu maina pe scurt timp,îl duce la gură.

5 luni

 La vârsta aceasta, vei fi cea mai bună distracție pentru cel mic, făcându-l să râdă cu orice expresie ciudată și multe alte lucruri.  Poate să șadă cu sprijin.

6 luni

Se întoarce de pe spate pe burtică și invers. Stă în șezut fără sprijin. Cînd este în poziție șezîndă se poate înclina în față și poate reveni la poziția anterioară .Se mișcă în pat în direcții diferite

7- 8 luni

Bebelușul începe să scape și să arunce obiecte și se distrează enorm făcând asta, mai ales la masă. Poate încerca să se ridice în genunchi cu sprijin.

9-11 luni

Acum bebelușul descoperă o altă lume, începând să meargă de-a bușilea sau chiar în picioare, dacă se ține de ceva. Apar primele silabe, gen ma-ma, ba-ba. Se poate cățăra și ajunge fără sprijin în picioare. Are reflexul “parașutei”: cînd are capul aplecat în jos își întinde mîinile înainte pentru a preveni căderea  Caută obiectele din jurul său, le loveste între ele, le aruncă. Are prehensiune digitala (apucă obiecte între police și index)

12 luni

La 12 luni, copiii pot, să stea în picioare fără ajutor și pot avea un vocabular din cîteva cuvinte. Sta in picioare fara sprijin cateva momente sau tinandu-se de mobilier. Poate șă pășească singur sau ținut de mîină.

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post

2 Comments

  • Bziua
    Myltymim de articol
    Asi dori o intrebare
    In cazul in care copilul de 6 lunisoare se ridica de sinestatator in picioare tinindu-se de bara, astfel ajungind ca la 7 luni si ceva sa inceapa sa mearga cu ajutorul lucrurilor mobile, este un semn de ingrijorare ?
    Multumim anticipat

    • Buna ziua. Categoric NU! Este un semn de imbucurare 🙂 Doar aplaudam 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *