Febra la copii

 Febra la copii

Am mai vorbit despre febra, atat in text cat si material video dar am sentimentul ca in fata copilului cu 40 grade teoriile se risipesc si este nevoie cumva de cateva idei clare si practice.

Ce este febra? Cifra termica a corpului care depaseste 38 grade Celsius sau 100,5 grade Fahrenheit. Cel mai important febra NU e BOALA ci un simptom care trebuie abordat ca atare. Important- e o reactie de aparare a organismului – deci E O REACTIE FIZIOLOGICA (BUNA)

In acest articol nu o sa ma refer la cauze ci propriu-zis la lucrul cu febra. 

  • Consideram febra mica  pana in 38, 5
  • moderata pana in 40 grade
  • febra inalta= hipertemie la peste 40 grade Celsius.

Asadar cum facem daca ni se pare ca al nostru copil are febra?

  1. VERIFICAM ce temperatura are.
  • Masurile fizice de racorire a copilului:

In functie de starea clinica a copilului. Daca tremura, deci frisoneaza, nu va fi dezbracat, ba dimpotriva va fi incalzit (patura, sticle cu apa calda etc). Daca nu frisoneaza, se vor indeparta hainele si se incep impachetarile hipotermizante.

 Pe scurt: stergar umezit in apa NU rece, ci calduta, care se schimba de mai multe ori atunci cand se incalzeste. Stergarul  se infasoara in jurul trunchiului, cu mainile libere (nu face nimeni “aprindere la plamani” in acest mod). 

Nu sunt necesare solutii de genul otet sau spirt, (nu aduce beneficii, ci poate doar sa duca la aparitia chiar a intoxicatiei acute cu alcool din cauza absorbtiei extrem de rapide a spirtului/otetului transcutanat, reactii alergice locale, s.a.).

Metoda “impachetarilor”  are la baza un principiu al fizicii: cedarea caldurii  de la un corp mai cald (copilul febril) la un corp mai rece (stergarul umed) fiind suficient. Prin impachetari repetate se obtine scaderea eficienta a temperaturii.

Acelasi efect benefic il au baile caldute- ar trebui sa se inceapa cu o temperatura cu doar 2 grade mai scazuta decat temperatura corpului la momentul inceperii dusului, minima fiind 36 grade. Mai greu de efectuat la sugarul agitat, impachetarile raman pentru mine personal, de recomandat ca si prima intentie.

  • Administrarea antitermicelor:

Antitermicele permisibile sunt: acetaminofenul –Paracetamol si ibuprofenul (este permisa adminstrarea lor doar dupa varsta de 3 luni).

Substanta active (diverse denumiri comerciale in farmacii)Doza de administrare la o prize calculate la Kg corpNr. Prizelor in 24 oreIntervalul intre administrari
Paracetamol10-15 mg/kg corp4-6 ori in ziLa 4-6 ore
Ibuprofen5-10 mg/kg corp3-4 ori in ziLa 6-8 ore

!!!!!Cea mai frecventa greseala a parintilor pare a fi SUBDOZAREA antitermicelor, din dorinta de a nu administra medicamente, care sunt de la inceput considerate toxice in general pentru copii. Este importanta doza CORECTA (calculate strict dupa greutatea copilului si nicidecum dupa varsta…!!!!!copiii de aceeasi varsta pot cantari diferit, deci si dozele vor diferentia) pentru a obtine un efect, altfel febra nu scade si apar si interpretarile gresite din partea medicului, atunci cand este realizata anamneza/ istoricul bolii. O modalitate de abordare urmeaza unei febre controlabile si cu totul alta uneia care nu raspunde la antitermice.

– daca la jumatate de ora dupa administrarea unui antitermic febra nu a scazut, se mai astepta. In mod normal dupa o ora incepe sa scada temperatura, in acest interval se pot continua impachetarile hipotermizante.

– daca la 2 ore dupa administrarea unuia dintre cele 2 produse febra creste si nu scade poate fi administrat celalalt preparat, daca situatia o va perminte se va administra mai rar, cat de rar posibil.

Nu se administreaza niciodata medicamente cu scop profilactic gen: sa nu faca convulsii sau sa nu il scapati la 400, categoric incorrect = cu sau fara administrare copilul daca are de facut va face convulsii si febra se va ridica pana la acel barem cat ii va permite centrul de termoreglare al copilului.

– sfaturile primite nu inlocuiesc NICIODATA consultul copilului de catre medic, examenul clinic ramanand primordial in stabilirea unui diagnostic etiologic.

Este extrem de important inainte sa se cheme ambulanta sau sa se plece catre camera de garda la urgente sa se incerce scaderea temperaturii.

primele gesturi:

  • DEZBRACARII COPILULUI
  • Asigurarea a 18-20 grade in locuinta
  • hidratarea acestuia

NU se va folosi niciodata aspirina la copilul sub 12 ani, existand pericolul de sindrom Reye.
Metamizolul (Analgina) si Difenhidramina (dimidrol) a fost scos din uzul pediatric in majoritatea tarilor Europei (pericolul cel mare il reprezinta agranulocitoza- o afectare a maduvei).

Tema de luat acasa!!!!

Cheia succesului in aceste situatii este  SA VA PASTRATI CALMUL si sa ACTIONATI CORECT! 

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *