Hemangiomul la copil

 Hemangiomul la copil

Hemangiomul este o tumoare vasculară benignă (necanceroasă), o aglomerare de vase de sânge suplimentare, crescute anormal. Această afecțiune este cea mai des întâlnită tumoare benignă din copilărie.

N.B.!  Hemangioamele nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinare!

De ce apar hemangioamele?

Cauza exactă de apariție a acestor tumori benigne nu este cunoscută deocamdată. Însă se studiază modul de dezvoltare și se pare ca unii hormoni (precum  estrogenul) stimulează această proliferare necontrolată.

Simptome?

Prima manifestare a hemangiomului este o pată roșie. În primii ani, această pată se mărește rapid, devenind o masă poroasă care iese prin piele. Unii copii au un singur hemangiom, alții mai multe. Aproape jumatate din hemangioame dispar pînă la 5 ani. După apariție, hemangiomul are o perioadă de proliferare: crește rapid în primele 3 luni, apoi lent până la vârsta de un an, dublându-și sau chiar triplându-și dimensiunile inițiale. Urmează o perioadă de stagnare, care va continua cu etapa de micşorare și diminuare a culorii. Aceasta este faza de involuție lentă, care cuprinde procese ce au loc până la vârsta de 5 – 7 sau chiar 10 ani. Fenomenul se întâmplă chiar şi cu hemangioamele mari şi foarte vizibile. Aproximativ, în mai mult de jumătate de cazuri, hemangiomale vor dispărea de la sine.

Cîte tipuri de hemangioame sunt?

Hemangioamele pot apărea pe suprafața pielii sau intern pe organe. Putem distinge, deci, între:

  • hemangioame de suprafață –  acestea sunt hemangioamele vizibile pe piele.
  • hemangioame cavernoase/tuberoase – variante mai profunde în piele sau pe organele interne;
  • hemangioame mixte.

Complicații ?

Majoritatea hemangioamelor trec printr-o etapa de creștere și una de involuție, fără a cauza probleme. Totuși, în 25% din cazuri, pot apărea următoarele complicații:

  • Interferența cu funcția unui organ. Pe măsură ce crește, hemangiomul poate afecta funcția unui organ precum ochii. Un hemangiom aflat în apropierea ochilor, care își mărește rapid dimensiunea, poate afecta vederea copilului, cu consecințe precum pierderea ireversibilă a vederii.
  • Ulcerații. Pielea afectată de hemangiom se poate irita, formînd cruste. Ulcerațiile pot fi foarte dureroase pentru copil, impiedicîndu-l să se hrănească sau să doarmă, cauzînd iritabilitate. Ulcerațiile pot crește si riscul de infecții. Au o probabilitate mai mare de a produce ulcerații hemangioamele de la nivelul gurii, nasului, urechii sau cele din zona scutecelor.
  • Sîngerare. Daca hemangiomul este rănit sau lovit, poate sîngera, acoperindu-se apoi cu o crustă.

Cît de periculoase sunt hemangioamele?

În majoritatea cazurilor, hemangioamele infantile sunt inofensive, nu provoacă probleme, nu afectează viaţa şi sănătatea copilului și dispar fără tratament. Există, însă, cazuri în care ulcerează (apare o rană pe suprafața leziunii) sau sângerează în urma unei traume, prin lovire sau zgârietură. În aceste cazuri pot apărea complicații, infecții sau vindecarea cu prețul unor cicatrici. Dacă hemangiomul este traumatizat, sângerează sau ulcerează, atunci copilul trebuie dus de urgență la medic.

Sunt necesare investigații?

În cazul în care se determină un hemangiom superficial, de obicei nu este necesar nici o investigație.  Dacă se determină un hemangiom cavernos, mai ales situat într-o zonă sensibilă, cum ar fi fața,ochii,capul, abdomen, atunci se indică efectuarea ultrasonografiei organelor interne sau a capului în dependență de situația concretă pentru excluderea hemangioamelor interne.

Tratament

În majoritatea cazurilor hemangiomul infantil dispare complet de la sine.

În restul cazurilor, când este localizat într-o zonă sensibilă sau se anticipează că, prin creșterea sa, va aduce un prejudiciu funcțional regiunii în care se află, se va folosi urmatorul tratament:

  • Tratament sistemic cu B-blocante sub supraveghere medicală atentă, cu o durată medie de tratament de 6 luni – determină o regresie accelerată a hemangiomului;
  • Tratament chirurgical – indicat în caz de ulcerație, sângerare, formă pediculată, dacă hemangiomul împiedică dezvoltarea normală a copilului (de exemplu, dacă se formează în regiunea ochilor, gurii, căilor respiratorii), dacă hemangiomul nu dispare după ce copilul împlineşte 5 – 7 ani și este deranjant din punct de vedere estetic;
  • Laser terapie – sunt necesare multiple ședințe, în special pentru leziunile superficiale și pentru telangiectaziile reziduale.

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *