Omega 3

 Omega 3

Funny redhead smart kid boy in classroom on chalkboard background with science formulas. Back to school concept

Uleiul de peste, vitamin D și zincul – trei lucruri de care bebe are mare nevoie!

In una din publicatiile precedente am vorbit despre esenta si necesitatea zincului. Acum o sa ne axam pe importanta administrarii uleiului de peste.

Uleiurile de peşte provin din ţesuturile peştelui gras, cunoscut deopotrivă sub numele de peşte uleios cum ar fi păstrăvul, macroul, tonul, heringul, sardinele şi somonul.

Uleiurile de peşte captează atenţia nutriţioniştilor şi a profesioniştilor în domeniul sănătăţii datorită celor două ingrediente principale: acidul docosahexaenoic (DHA) şi acidul eicosapentaenoic (EPA), ambele făcând parte din acizii grasi omega-3.

  • Acidul eicosapentaenoic (EPA) este un acid gras Omega 3 pe care peştii nu-l produc direct dar obţinându-l din algele pe care le consumă.
  • Acidul docosahexaenoic (DHA) este un alt acid gras Omega 3, ce reprezintă un element component important al retinei şi cortexului cerebral.

40% din acizii graşi polinesaturaţi din creier sunt compuşi din acidul docosahexaenoic. Acesta constituie  60% din acizii graşi polinesaturaţi prezenţi în retină. Jumătate din greutatea membranei plasmatice a neuronilor este alcătuită din acest acid. De asemenea, laptele matern este bogat în acid docosahexaenoic

 Astfel, studiile au demonstrat faptul ca suplimentele cu ulei de peste bogate in EPA si DHA contribuie semnificativ la ameliorarea unor afectiuni cum sunt ADHD, autism, dispraxie, tulburare bipolara precum si la o sporire a concentrarii, creand o stare de echilibru psihic (in numai 3 luni de utilizare). DHA, un acid care se regaseste chiar in laptele matern, prezinta importanta in dezvoltarea vederii (acuitate vizuala), dar si a functiei cognitive. Astfel, exista studii care demonstreaza modificari notabile din punctul de vedere al rezultatelor scolare prin existenta unei activitati cerebrale sustinute in cazul copiilor care au primit suplimente cu ulei de peste (bogate in EPA si DHA).

Se pare ca EPA este de mare ajutor si in cazul copiilor care prezinta alergii ale pielii si dermatite (chiar dermatite atopice, extrem de frecvente in randul celor mici). Nivelul de EPA in cazul acestor copii este mai redus decat cel normal, prin urmare suplimentele cu ulei de peste scad nivelul de anticorpi care a fost observat de cercetatori (IgE specific) in cazul afectiunilor cum sunt eczema, rinita alergica si chiar astm.

 Lupta impotriva astmului – In cadrul unui studiu, care avea ca subiecti copii care sufereau de astm, cercetatorii au adaugat in dieta unora dintre copii mai mult peste, iar ceilalti copii au urmat o dieta normala.

Rezultatele au aratat ca participantii care au mancat mai mult peste au fost mai putin predispusi la crize de astm si au fost capabili sa respire mai usor.

Uleiul de peste este, nu in ultimul rand, bogat in vitamina D care contribuie la fixarea calciului in organism, avand un rol essential in prevenirea si combaterea rahitismului. Intareste sistemul imunitar – Cercetatorii au demonstrat  ca Acizii grasi Omega 3 prezenti in uleiul de peste afecteaza citokinele si eicosanoidele din organismul uman si imunizare.

 Depresia post natală – Uleiurile de peşte protejează împotriva depresiei postpartum – Dr.Michelle Price Judge de la Şcoala de Asistente a Universităţii din Connecticut a declarat după efectuarea unui studiu în 2011 : « Consumul de acid docosahexaenoic în timpul sarcinii, în cazul în care acesta este obţinut doar prin mâncare, are potenţialul de a scădea simptomele depresiei postpartum ».

 Beneficii aduse fetuşilor – Consumul de uleiuri Omega 3 ajută la dezvoltarea funcţiilor cognitive şi motorii ale fetusului. Cercetătorii de la Universitatea Laval Laval au descoperit că acizii graşi Omega 3 consumaţi de mame în ultimele trei luni ale sarcinii au îmbunătăţit funcţiile senzoriale, cognitive şi motorii ale fetusului.

În ultimii ani, s-au efectuat nenumărate studii care au dovedit eficiența uleiului de pește. Dovezi convingătoare sugerează că bebelușii care primesc un nivel suficient al acestor acizi grași omega-3 și omega-6 ar avea un potențial mult mai mare față de cei care nu primesc destui acizi grași. De asemenea, s-a mai constatat și un nivel mai ridicat al limbajului și al dezvoltării fizice la copiii care au avut un nivel ridicat de acizi grași omega 3. Odată începută diversificarea, în dieta copilului se pot introduce alimente bogate în acizi grași omega 3 precum avocado, ulei de măsline, pește gras sau ulei de pește.

In calitate de pediatru recomand părinților să fie foarte atenți atunci când aleg uleiul de pește. Unele suplimente au cantități reduse de EPA și DHA, motiv pentru care ar trebui evitate. De asemenea, unele tipuri de ulei de pește sunt bogate și în alte vitamine, drept pentru care e foarte important să știți exact dozajul de care are nevoie un copil. Recomandabil este doza medie de 450-500 mg pe zi, atât pentru copii, cât și pentru adulți

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *