Orjeletul
Orjeletul (ulciorul) reprezintă o infecție a glandelor sebacee sau apocrine (sudoripare) de la nivelul pleoapelor sau de la baza genelor. Această afecțiune se poate dezvolta în interiorul pleoapei,in acest caz vorbim de orjelet intern sau în exteriorul pleoapei – orjelet extern.
Cauzele pot fi diverse:
- Infecție locală cu stafilococ auriu
- Obiceiul copiilor de a-și duce mânuțele murdare la ochi, prin frecare, atunci când plâng
- Transpirație, poluare, praf, utilizarea produselor cosmetice vechi
Evoluția clinică a orjeletului este în etape. Inițial apare o inflamație locală (umflatură roșie) care ulterior se transformă intr-o colecție purulentă fiind însoțită de durere, lacrimație, mâncărime, senzații de presiune / arsură locală. Pot apărea dureri în gât, febră, stare generală proastă. Spargerea(stoarcerea) pustulei are loc de la sine în jurul zilelor 2-3 de la debutul afecțiunii, eliminând-se astfel puroiul, urmând perioada de recuperare. La copii pielea fiind fină și subțire evoluția este mai grea.
Orjeletul extern se poate remite spontan, pe când cel intern, care se formează în interiorul pleoapei se poate resorbi sau se poate inchista necesitând intervenție chirurgicală pentru evacuarea sa.
Tratamentul este ambulator în general, însă se recomandă vizita la medicul oftalmolog sau pediatru pentru un consult corect. deoarece în unele situații are loc agravarea afecțiunii prin creștere mare în volum a inflamației, drenare continuă de puroi sau roșeața ajunge sa afecteze și zona internă a ochiului.
Deobicei se administrează unguente și picături cu antibiotice (tobramicină, ciprofloxacină, gentamicină etc) și antiinflamatorii (steroidiene sau nesteroidiene).
Se pot folosi și comprese calde și antiseptice de 2-3 ori pe zi, 3-4 zile, pentru a grăbi evacuarea puroiului. Dacă infecția nu cedează sau dacă apar complicații, se recurge la tratament cu antibiotice sistemice.
Dacă un orjelet intern evoluează (chiar dacă se aplică un tratament corect) într-un șalazion, acesta va trebui incizat și drenat chirurgical. După intervenție este necesară continuarea medicației locale (unguente și picături cu antibiotic și antiinflamator).
DE REȚINUT!
- Spălarea mâinilor foarte bine cu apă și săpun, înainte de atingerea zonei inflamate
- Pentru curățare se va folosi ser fiziologic sau șervețele sterile recomandate de medicul oftalmolog
- Nu spargeți capul care se dezvoltă, plin cu lichid alb-gălbui! Acesta se va sparge singur și nu necesită nici un fel de presiune
- Se pot aplica unguente sau soluții oftalmice recomandate strict de medicul oftalmolog
- Atenție la imunitate – aceste afecțiuni apar și pe un fond de imunitate scăzut
!!! Orjeletul se transmite de la un ochi la altul.
!!! Orjeletul nu este contagios și copilul nu are nicio contraindicație și poate frecventa grădinița sau școala.