ORS – Soluții pentru Rehidratare Orală

 ORS – Soluții pentru Rehidratare Orală

Ce înseamnă sărurile de rehidratare pentru copii?

Când sunt necesare sărurile de rehidratare pentru copii?

Beneficiile sărurilor de rehidratare!

De unde luăm sărurile de rehidratare pentru copii?

Cum se administrează sărurile de rehidratare?

Acestea sunt unele din intrebarile cele mai fecvente ale familiilor cand copilul prezinta voma si/sau diaree, deaceea o sa va familiarizati cu detalii citind articolul de mai jos.

Gastroenterocolita  este o afecțiune caracterizată prin inflamația tracutului gastroenteral care implică atât stomacul cât și intestinul, și care se manifestă prin diaree, vome, dureri și crampe abdominale.

La nivel global, majoritatea cazurilor de infecție în rândul copiilor sunt declanșate de viruși,mai puțin frecvente includ bacterii (sau toxine bacteriene) și paraziți. Gastroenterita poate fi transmisă prin consumul de apă sau alimente contaminate preparate necorespunzător sau prin contactul cu persoane infectate.

Voma și/sau Diareea acută implică un risc mare de deshidratare (pierdere de apă și electroliți) deaceea primii pași de conduită chiar și în condiții de ambulatoriu (acasă) obligă administrarea soluțiilor de rehidratrae orală.  În cazurile ușoare sau moderate, acesta se realizează în mod tipic prin ingerarea unei soluții de rehidratare orală. Cazurile mai severe pot necesita administrarea de fluide intravenoase.

Soluție pentru rehidratare orală – soluție special creată care conține un amestec de apă, glucoză, sodiu, potasiu și alți electroliți. Soluție are nevoie în mod normal de cinci minute pentru a trece prin sistemul digestiv în fluxul sanguin.

  • Soluția de rehidratare orală substituie pierderile de apă si săruri care însoţesc stările de vomă şi diareea, induc restabilirea nivelului acestora;
  • Controlează și compensează nivelul de deshidratare al organismului, sau preîntîmpină fenomenul deshidratării;
  • Ajută la menţinerea echilibrul florei intestinale sau refac flora intestinală afectată de diaree;

Zahărul conținut în soluție stimulează absorbția apei și sodiului din intestine și citratul refac tulburările din balanța acidobazică a organismului.

Complexul corecteaza astfel alcaloza metabolică provocată de vomă și acidoza metabolică provocată prin creșterea hiatului anionic al cetoacidozei și hiat anionic normal provocat de diareea propriu-zisă.

  • Terapia de rehidratare orală este mai puțin traumatizantă pentru copil deoarece nu folosește ace.
  • Este mai ușor de administrat din mai multe puncte de vedere și se poate face și acasă.
  • Sărurile de rehidratare se găsesc în orice farmacie. De obicei, sunt disponibile sub două forme: sticle cu soluții gata îmbuteliate sau pliculețe cu prafuri care se dizolvă în apă. De cele mai multe ori au gust de fructe pentru a fi plăcute  copii.

Mod de administrare:

  • Pierderile vor fi compensate prin administrarea a câte 5ml la fiecare 5-10-15 minute. Folosește o linguriță sau seringa pentru a te asigura că prima doză este foarte mică. Cantitățile mici îi vor ajuta pe copii să rețină mai bine în organism aceste soluții și reduc riscul unui nou episod de vomă.
  • Volumul per 24 ore va fi calculat in dependență de gradul deshidratării

Regulă generală: volumul în 24h= 50-100 ml pentru copilul în vârstă de până la 2 ani, 100-200 ml pentru copilul mai mare de 2 ani, după fiecare scaun lichid sau vomă 

Ex.: 2 vome si 3 scaune lichide = 5 pierderi

Cantitatea de soluţie pentru rehidratatare orală administrată copilului va fi:

< 2ani = 250-500 ml

>2ani= 500-1000ml

Atenționări:

!!!!  Dacă copilul dumneavoastră are semne de diaree, vomă sau febră mai mult de 24 ore, consultați medicul specialist.

Related post

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *