Rinita Alergică la copii

 Rinita Alergică la copii

Dacă întâmpinarea noului sezon înseamnă şi întâmpinarea strănutului abundent, a nasului înfundat şi a ochilor înlăcrimaţi, atunci s-ar putea ca copilul dvs. să sufere de o alergie sezonieră!!!

Deci, cum poate un părinte să știe dacă copilul lui are o răceală sau dacă este o reactie alergica manifestata prin o rino-conjunctivita?

 Și ce ar trebui să facă dacă suspectează că este vorba de  alergie sezonieră?

Primavara este frumoasa, dar este si un moment cheie al anului pentru alergiile sezoniere. Pe măsură ce plantele eliberează polen, mii de copii cu polinoza exprimata cel mai frecvent prin rino-conjunctivita încep să lăcrimeze și să strănute. Rinita alergica se caracterizeaza printr-o inflamatie acuta sau cronica a mucoasei nazale. Incidenta acestei afectiuni este de aproximativ 80-90% in populatia globului, preponderent fiind afectate persoanele cu varstele intre 5 si 25 ani.

Rinita alergica apare datorita unor reactii imunologice excesive in prezenta unor substante straine denumite alergeni. Gradul de sensibilizare a persoanei si cantitatea de alergeni influenteaza in mod decisiv aparitia si agravarea simptomatologiei.

Alergenii pot fi:

praf (acarienii existenti in acesta), polen, mucegai, puf, pene, par, scuame 

Cel mai mare declanșator al alergiilor de primăvară este polenul.

Copacii, ierburile și plantatiile eliberează aceste bobine mici în aer pentru a fertiliza alte plante. Când pătrund în nasul unei persoane alergice, ei declanşează sistemul de apărare a organismului.

Sistemul imunitar percepe polenul drept pericol și eliberează anticorpi care atacă alergenii. Aceasta duce la eliberarea de substanțe biologic active numite histamine în sânge. Histaminele declanșează curgerea nasului, lăcrimarea ochilor, strănutul foarte frecvent și alte simptome care sunt cunoscute familiilor care au copil alergic.

Cu ajutorul vântului, polenul poate călători kilometri, deci nu este vorba numai de plantele din cartierul sau curtea dvs.

Conținutul de polen în aer este deosebit de ridicat în zilele cu vînt puternic, când acesta strânge granulele mici de polen și le transportă prin aer. Pe de altă parte, zilele ploioase, spală alergenii. Anume acestea sunt acele zile de primăvară frumoase, ușoare, de care poţi să te bucuri fără griji alături de copilul tău la plimbari in aer liber.

Simptome

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar declanseaza o reactie inflamatorie care antreneaza dilatarea vaselor sangvine si cresterea secretiilor la nivelul mucoasei nazale:

  • stranut,
  • prurit nazal,
  • rinoree apoasa,
  • obstructie nazala.

Rinita alergica este deseori asociata cu o conjunctivita- inrosirea ochilor, hiperlacrimare, prurit (scarpinatul ochilor), precum si cu alte patologii cum ar fi: sinuzita, astmul bronsic, polipoza nazala, etc.

Tipuri de rinita alergica

Febra fanului – este o forma de rinita alergica sezoniera, care deseori se asociaza cu conjunctivita. Apare indeosebi primavara si vara. La inceputul primaverii, cauza majora o reprezinta polenul, in timp ce vara, cauzele sunt fanul si ierburile. Semne distinctive sunt: strănuturi, mîncărimile şi scurgerile fluide şi  transparente din cavitatea nazală, ochii roșii şi înlăcrimaţi cu senzație de mâncărime. Unii copii pot avea simptome mai subtile, cum ar fi sforăitul pe timpul nopții sau schimbarea vocii.

Rinita alergica perena – dureaza tot timpul anului. Este deseori asociata cu patologia de tip astm bronsic. Este cauzata de alergeni prezenti in mod constant in mediul inconjurator: acarieni din praful de casa (saltele, perne, covoare, fotolii, etc), mucegaiuri, pene, scuame animale, etc. Persoana cu rinita alergica perena pare tot timpul ca este racita. Criza se poate declansa dimineata si se poate repeta de mai multe ori pe zi.

Tratament 

  • O serie de medicamente pot atenua simptomele rinitei alergice. Se administreaza pe cale orala, spray-uri nazale, siropuri, etc.
  • Antihistaminicele: actioneaza asupra procesului inflamator, asupra secretiilor nazale, pruritului, stranutului.
  • Decongestionantele nazale: in asociere cu medicatia antihistaminica, scad de asemenea secretiile nazale si diminueaza procesul inflamator de la nivelul mucoasei nazale. Sunt prezente in farmacii sub forma de comprimate, spray-uri nazale, siropuri. Administrarea acestora este indicata ca o metoda temporara.
  • Corticosteroizii nazali: sunt antiinflamatorii ce blocheaza reactia alergica. Se indica in cazurile care extreme cand terapia cu antihistaminice este ineficienta, indeosebi in rinitele alergice perene.

Câteva sfaturi pentru a ţine departe efectele alergiilor în timpul sezoanelor de polen:

  1. Minimizați activitățile în aer liber dimineața devreme, între orele 5.00-10.00, acesta este timpul în care polenul se răspândeşte cel mai mult.
  2. Țineți geamurile mașinii închise în timp ce conduceți.
  3. Nu agățați lenjeria de pat sau îmbrăcămintea afară pentru a se usca.
  4. Spălaţi mîinile şi faţa şi schimbaţi hainele după ce v-aţi jucat  afară.
  5. Faceţi  un duș înainte de culcare pentru a preveni interferarea polenului cu somnul.
  6. Asigurați-vă că luați medicamente conform recomandarilor medicului.
  7. Minimizați expunerea copilului la fumul de ţigară: nu fumați în preajma copilului sau în casa dvs.
  8. Utilizați perne, covoare, sau alte așternuturi hipoalergenice.

Dacă copilul dvs. are o alergie sezonieră sau astm bronșic – sau bănuiți că o are – trebuie să vă consultați cu medicul pediatru al copilului, care poate trata multe cazuri generale. S-ar putea însă să existe situații în care copilul dvs. va fi trimis pentru consultaţia unui alergolog sau pulmonolog.

În timp ce alergiile și astmul nu pot fi vindecate (încă), tratamentele moderne și medicamentele devin din ce în ce mai bune, ceea ce face posibilă transformarea sezonului de strănuturi al copilului într-o experiență fericită în aceste luni calde.

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *