Voma
Ce prezinta Voma??
- Voma reprezinta expulzarea fortata (varsarea) unei mari cantitati din continutul stomacului prin gura. Greata si disconfortul abdominal preceda de obicei episodul de voma.
- Aceasta problema afecteaza majoritatea copiilor cel putin o data si cel mai des este cauzata de o tulburare intestinala sau de un enterovirus (fiind urmata de diaree in decurs de 12-24 ore), afectiuni preponderente in perioada verii.
- Copiii mai mici pot să nu fie în măsură să descrie senzația de greață, ei acuzînd o durere de burtica sau pur si simplu o stare de rau.
- Vărsătura poate fi uneori benefică, deoarece oferă o modalitate pentru ca organismul să scape de substanțe potențial dăunătoare.
Cele mai frecvente cauze ale varsaturilor la copii?
Dacă micuțul a vomitat o singură dată, după o masă, atunci probabil a mîncat prea mult, însă dacă el a continua să aibă mai multe episoade de vomă, însoțite sau nu de alte manifestări, atunci pot fi mai multe cauze:
- un virus care afectează tractul gastro-intestinal si duce la apariția gastroenterocolitei. iar printre simptome asociate pot fi: greața, febra, durerile de burta, diaree, dureri musculare, apatie. Episoadele de voma în acest caz pot dura între 12 si 72 de ore;
- infecțiile respiratorii: mai ales dacă micuțul are și episoade de tuse; manifestari ale unor afecțiuni precum infecții ale urechii, infecții ale tractului urinar, boala de reflux gastro-esofagian, gastroenterită, dar și ale unor boli mai grave precum pneumonia, meningita, sindromul Reye;
- răul de miscare (masina) este una dintre cauzele care duc la apariția vomei în cazul copiilor, mai ales dacă ei stau în mijloc, pe bancheta din spate. În astfel de situații sunt indicate pauzele mai dese cînd vă aflați la drum;
- o alergie alimentară, care poate să se declanșeze după ce copilul a consumat un aliment care conține un ingredient la care micuțul are alergie. În cazul alergiilor mai pot apărea manifestări precum umflarea feței, mîncărimi.
- voma la copii poate să apară și în urma ingerarii unor substanțe toxice, a unor medicamente sau în urma unei toxiinfecții alimentare. Acestea apar în urma infestarii alimentelor cu bacterii (poate fi vorba despre Salmonella, Listeria, E. Coli). În aceste cazuri parinții trebuie să se prezinte de urgență cu copilul la spital.
Doctorul va încerca să identifice din anamneză toate informaţiile ce pot fi utile pentru identificarea diagnosticului. Există numeroase criterii ce orientează diagnosticul, printer ele fiind:
- Vîrsta– toti sugarii in primele 6 luni au voie sa vomite zilnic fie sub forma de prelingere (regurgitari) sau chiar havuz (volum mare) DACA: adauga bine si nu prezinta anemie aceasta se include in Refluxul gastro-esofagian fiziologic = variant de norma
- Daca alimentaţia copilului este artificiala e important: formula selectata, dilutia si calitatea apei
- Momentul în care a debutat simptomatologia este foarte important, astfel încît, apariţia vărsăturilor imediat după naştere ne orientează spre o afecţiune congenitală (stenoza de pilor sau pilorospasm), pe cînd apariţia vărsăturilor tardiv ne orientează spre o afecţiune dobîndită.
- Din anamneză trebuie identificat şi momentul în care apare vărsătura, imediat după masă, tardiv după masă, zilnic, episodic, de cîte ori pe zi şi cum influenţează poziţia copilului apariţia lor (clino sau ortostatism).
- Caracterul vărsăturii poate fi exploziv, fără efort sau doar ca o simplă regurgitaţie.
- Cantitatea şi modul în care vărsăturile influenţează curba ponderală, calitatea scaunelor.
!!!Ce trebuie sa faca parintii: Tratament
- Sa initieze hidratarea obligatoriu acasa (Vezi articolul Solutie de rehidratare orala http://doctorulmeu.md/ors-solutii-pentru-rehidratare-orala/) – deoarece voma induce stare de deshidratare rapid prin pierderea de lichide din organism
- Daca copilul are alte simptome sa ctioneze asupra lor: febra (vezi articolul febra http://doctorulmeu.md/febra-la-copii/), dureri abdominale – IPP (inhibitorii pompei de protoni, alginate)
Cand familia trebuie sa se adreseze la medicul pediatru sau sa solicite serviciul 112???
- Daca copilul are varsta sub 3 luni
- Daca este cu varsta 3-6 luni dar febra >39 grade Celsius
- Daca copilul are mai mult de 10 vome in 6 ore
- Daca copilul are mai mult de 20 vome in 24 ore
- Daca voma este cu sange sau voma cu bilă (verde)
- Daca copilul refuza sa bea (creste radical riscul de deshidartare sic cel mic poate avea nevoie de hidratare conform planului B sau C- perfuzional = picuratoare)
- Daca copilul este pasiv: În cazul în care un copil refuză să mănânce sau să bea nimic pentru mai mult de cîteva ore
- Scutece uscate 4-6 ore (pentru sugari și copii mici), sau nu a urinat în 6-8 ore (pentru copii mai mari).
- Durere abdominală, care este severă, chiar dacă aceasta vine și pleacă
- Schimbări de comportament, inclusiv letargie sau hipotonie (ameteli).
- După diferite traume, în special ale capului.
- Daca nu este ameliorare in starea copilului dupa 1-3 zile urmand pasii de la capitolul tratament
- Daca copilul are si alte simptome de pericol (vezi articolul Simptome de pericol)
!!!Ce Nu trebuie sa faca parintii:
- Nu oferiti Antibiotic copilului fara indicatia medicului (cel putin necesar a efectua analiza generala a sangelui si urina)
- Nu oferiti medicatie antivomitiva la domiciliu
.