Pediculoza

 Pediculoza

    Pediculoza este cauzată de păduchii umani (Pediculus humanus capitis). În prezent, aceasta este una dintre bolile parazitare cele mai frecvent întâlnite la om. Incidența sa variază și în funcție de datele epidemiologice incomplete, se estimează că boala poate afecta 10% dintre copiii de vârstă preșcolară și școlară în Europa. Nu numai copiii sunt cei care suferă, pentru că aceste insecte sunt foarte ușor transferate pe capetele adulților, și, prin urmare, toți membrii familiei, de asemenea, pot deveni infectați.

  • Păduchii sunt insecte fără aripi, care provin din ordinul Phthiroptera, şi se hrănesc exclusiv cu sânge.
  • Există 3 tipuri de insecte responsabile de pediculoză: pediculis capitis, phtirius pubis şi pediculus corporis.
  • Ouăle lor conţin un singur embrion şi sunt ataşate lângă baza tecii firului de păr, dacă temperaturile sunt scăzute.  În sezonul cald, ei pot ajunge până la 5-15 cm faţă de baza tecii. Femela secretă o substanţă ca un lipici pentru ataşarea ouălor, care se întăreşte imediat.
  • Ouăle au o culoare maronie când conţin embrion, iar imediat după eclozare se albesc. Când nimfa iese din ou, acesta rămâne gol pe firul de păr şi este foarte greu de îndepărtat (dezintegrarea lui durând chiar şi ani de zile).
  • Din cauză ca sunt hematofagi, păduchii mușcă pielea de 4-5 ori pe zi și injectează salivă cu efect anticoagulant, aspirând apoi sângele.
  • Preferă zone întunecate de pe cap și de aceea migrează spre baza  gâtului, ceafă si în spatele urechilor..
  • Păduchii sunt transmiși prin contact direct (cap langa cap) sau prin contact indirect ca urmare a utilizării reciproce a pieptenilor, periilor și elasticelor pentru păr, pernelor, prosoapelor, pălăriilor, eșarfelor și hainelor. Cu toate acestea, modul dat de “molipsire” de păduchi este limitat în timp, pentru că în cazul în care un parazit cade de pe capul unei persoane infectate, acesta poate supraviețui și infecta încă timp de 24-48 ore. După aceea, el moare.
  • Ouăle păduchilor (lindinii) atașate de păr pot supraviețui și menține invazivitatea lor în afara părului pentru o durată mai lungă de timp, adică în jurul a 12 zile.
  • Păduchii supraviețuiesc în afara gazdei umane pînă la 48 ore, iar lindinii – pînă la 14 zile.

 Semne și simptome

Simptomul de baza este pruritul. Mâncărimea este dată de o reacție alergică la saliva păduchilor, sau excrementele lor. Aceasta nu apare imediat după infestația inițială ci după 3-4 săptămâni. Alte persoane pot prezenta o hipersensibilitate la salivă și pruritul devine insuportabil. Uneori, din cauza scărpinatului excesiv, se pot dezvolta eczema sau papule la nivelul scalpului care se infectează ulterior. Datorită infecției, în spatele urechilor sunt niște ganglioni care se pot tumefia, simțindu-se la palpare.

  • Un semn al pediculozei este prezența paraziților și a ouălor pe firele de păr. Cu ajutorul unui pieptene, întregul scalp se piaptănă, iar perii se vor examina după fiecare trecere prin păr, pentru a observa păduchii vii.     Femelele păduchilor atașează ouăle lor în apropiere de linia părului, la aprox. 1 cm de la nivelul scalpului. Lindinii sunt ovali, alungiți și de culoare albicioasă. Aceștia au o lungime de circa 0,8 mm. Cel mai simplu mod de a-i găsi este de a-i căuta în părul de pe vârful capului, în spatele urechilor și în jurul părții din spate a gâtului.
  • Mai mult decât atât, pediculoza cauzează stresuri severe și conștientizarea  faptului că această boală este percepută într-un mod negativ de către societate. Prin urmare, pediculoza este descrisă ca o “boală jenantă”.

Tratament

  • Pediculoza poate fi tratată la domiciliu sau se poate apela la medic.
  • Există o mulțime de substanțe chimice care distrug păduchii, dar nu toate afectează și ouăle. De aceea, instrucțiunile trebuie respectate cu strictețe și tratamentul trebuie repetat la 7-10 zile. Totuși, ouăle goale nu sunt îndepărtate decât prin abraziune și în unele școli copiii nu sunt acceptați decât după îndepărtarea lor.
  • Deși pe piață există mai mai mulți agenți, Organizația Mondială a Sănătății aprobă doar lindan și malation pentru tratarea pediculozei. Multe din ele nu sunt eficiente, iar dacă sunt, își pot pierde eficacitatea datorită rezistenței dezvoltate de către păduchi.
  • Se poate folosi o serie de produse naturale care tratează pediculoza. Acestea s-au dovedit eficiente, cu efecte adverse minime sau absente. Câteva dintre ele sunt anasonulcocosularborele de ceaiVaselina este foarte bună deoarece încărcarea părului cu aceasta duce la asfixia păduchilor în câteva ore. Mai dificil este îndepărtarea ei.
  • Gazolina și alcoolul nu sunt recomandate, datorită efectului iritabil asupra scalpului.  Mai există metoda aerului încălzit care omoară 98% din ouă, dar cu efecte scăzute pe parazit. Pieptenele pentru pediculoză folosit pentru 2 ore zilnic, timp de 14 zile și-a dovedit eficiența.
  • Pruritul se poate menține chiar și după tratarea pediculozei, din cauza reacției alergice. De aceea, se pot aplica creme cu corticosteroizi sau calamină pentru calmare. În caz de agravare se recomanda antihistaminicele orale.

!!! Pentru eficienta tratamentului dar și siguranța copilului alegerea unui tratament corect este foarte important: Va propun cateva intrebari care sa fie inaintate despre un  podus ca sa aveti suguranta de caltitatea lui (puteti initia dialogul cu intrebari fie cu medicul pediatru sau chiar farmacistul):

  1. Este preparatul 100% eficient împotriva tuturor stadiilor de dezvoltare ale păduchilor dar și a lindinilor?
  2. Necesită aplicări repetate sau nu?
  3. Are piepten în cutie?
  4. Este sigur pentru copilul meu?

O soluție care întrunește toate caracteristicile unui remediu eficient și sigur în lupta cu pediculoza este Nitolic®  – din păduchi nu rămâne nimic!

Nitolic este un dispozitiv medical fabricat in UE, care oferă 100% eficacitate în lupta cu păduchii. Nitolic omoară garantat păduchii și ouăle acestora cu doar o singură aplicare, fără repetare

După tratament este bine de spălat toate articolele de îmbrăcăminte și lenjeria de pat pentru a scăpa definitiv de paraziți.

Nitolic®  Set găsiți aditivul pentru rufe Nitolic®WASH”, necesar pentru spălarea a astfel de țesături  ca lenjeria de pat, pălării, prosoape etc., pentru o abordare complexă a păduchilor de cap.

Pentru copii cu părul lung tot în Nitolic Set este loțiunea “Nitolic nit remover”  pentru îndepărtarea ouălelor moarte din păr, precum și pieptăn cadou.

Copiii se pot întoarce la școală și se recomandă discreția pentru a evita stânjenirea acestuia. 

Profilaxie

Pediculoza capului este foarte dificil de prevenit între copii, datorită obișnuinței lor de a-și împarțti lucrurile. Examinarea frecventă (cam la 4-5 zile) în cazul unei epidemii permite detectarea rapida și tratamentul este mult mai eficient, prevenind și răspândirea la alți membri ai familiei.

Nitolic® Prevent Plus pentru prevenirea infestării infestării cu păduchi este o noutate totală pe piață acesta este destinat pentru protecția împotriva infestării cu păduchi, fiind bazat pe extracte 100% naturale din plante, Nitolic® Prevent Plus este special  conceput pentru utilizarea zilnică și este suficient pentru perioadă de pîna la 40 de zile de utilizare. NITOLIC Prevent Plus este recomandat atunci cînd pediculoza a fost observată în locuri frecventate de copii (curtea blocului, grădinițe, școli sau tabere) etc. Această formă de combatere / prevenire a pediculozei ne protejeaza nu doar de paduchi dar și de discomfortul emotional și fizic cauzați de aceștia.

Cu respect pediatru Dorina Agachi

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *