Cînd trebuie să se închidă fontanela la bebeluși? Importanța Vit.D3?

 Cînd trebuie să se închidă fontanela la bebeluși? Importanța Vit.D3?

Aceasta este una din întrebările care îi preocupă pe aproape toți părinții.

Ce sunt fontanelele?

Fontanela este zona de contact a oaselor craniene sau așa numitele puncte moi ale craniului cu scopul de a permite trecerea copilului prin canalul de naștere (dacă aceste zone moi ale craniului nu ar exista, naşterea pe cale vaginală ar fi imposibilă) și pentru a permite creierului să se dezvolte în primele luni de viață. Fontanelele, în ciuda faptului că par locuri vulnerabile, în mod paradoxal, au rolul de a proteja copilul de efectele grave ale unor posibile traumatisme craniene. În momentul unei lovituri, oasele craniului, în loc să se fractureze, se pot mişca uşor între ele datorită structurii lor cartilaginoase şi a fontanelelor, protejând și creierul și oasele craniene.

Câte fontanele are bebelușul?

 Ceva nou și  uimitor pentru mame e să afle ca la naștere, copilul  poate avea șase fontanele, exact pe zonele de viitoare sutură ale oaselor craniene, dar cea care contează cel mai mult, cea care este un indicator al evoluției copilului și este cea mai vizibilă și mai ușor palpabilă este fontanela anterioară care se află în zona creștetului capului.

Când trebuie să se închidă fontanela la bebeluși?

Fontanela la bebeluși se poate închide oricând între 3 și 24 de luni, uneori chiar am întîlnit și după 24 luni, fiind cazuri în limita normalului.

Forme patologice de fontanela?

Fontanela bombată/umflată – se poate datora unei presiuni intracraniane crescute! Fontanela bombată poate fi semn de afecțiune acută cerebrală ( hidrocefalia,meningită, hemoragii craniene, traumatisme, nasteri în hipoxie severă).  Trebuie spus că fontanela se bombează și în mod normal când copilul plânge sau tuşeste.

Fontanela înfundată- poate fi un semn de deshidratare, dar poate fi și o variant a normei! Totul se interpretează în contextual tabloului clinic al copilului.

O fontanelă pulsatilă poate indica prezenţa unei boli neurologice sau vasculare, dar poate să apară și la copiii perfect sănătoși. Diferența între normalitate și anormalitate o poate face doar medicul, care trebuie avertizat daca părinții observă acest lucru (se simte la ușoara palpare a zonei).

Una din cele mai frecvente greșeli întîlnite în practica medicală- este de a raporta cantitatea și necesitatea de a admnistra Vit. D3 în raport cu dimensiunea fontanelei. Cu alte cuvinte dacă avem un copil de 5 luni cu fontanela închisă sau de dimensiuni mici ( variantă a normei), atunci este GREȘIT să oprim admnisitrarea Vit. D3 sau situația inversă , atunci cînd avem un copil de 1-1,4 ani și avem o fontanelă de dimensiuni mai mari să mărim doza de Vit. D3 de la 1-2 picături ( 400-800 UI) care este doza profilactică recomandată de OMS( Organizația Mondială a Sănătății) la 4-6 ( 1600-2400 UI) picături pe zi. Doza de Vit. D3, cu scop profilactic este una și aceeași pe toată durata administrării ei!

Cu respect         medic Neurolog-pediatru Bunduchi Andrei

Andrei Bunduchi

http://doctorulmeu.md/

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *