Parazitoza intestinala

 Parazitoza intestinala

Astazi vreau sa dezvoltam un subiect foarte cotroversat: Parzitoza intestinala.

  • Cele mai frecvente parazitoze intestinale intalnite la copil sunt: Giardioza (Lambliaza), OxiurozaAscaridioza; cu o incidenta mult mai scazuta: tenia, toxoplasmoza, trichocefaloza, toxocaroza, himenolepidoza, hidadidoza etc.
  • De regula copilul parazitat manifesta o simptomatologie complexa: diaree, greata, varsaturi, inapetenta (scaderea poftei de mancare), balonari, dureri abdominale acute, anemie cu paloare intensa, somn agitat, scadere in greutate pana la stoparea cresterii copilului (in cazul in care parazitarea este de lunga durata si netratata), prurit anal (mancarimi intense) in cazul oxiurilor.

Diagnostic

  • Parazitozele intestinale nu pot fi diagnosticate doar prin simpla prezenta a unora dintre semnele enumerate mai sus.
  • Diagnosticul pozitiv se stabileste prin examenul coproparazitologic: atunci cand parazitii adulti, fragmente ale acestora (proglote), ouale sau chisturile lor sunt eliminate spontan sau in scaun.
  • In cazul oxiurozei (Enterobioza)- manifestata prin prurit anal si perianal: se recomanda efectuarea amprentei anale luata pe o banda adeziva, urmata de examenul microscopic.
  • !!! Exista paraziti care nu elimina oua sau chisturi in materii fecale (toxoplasma, trichinela, toxocara etc) sau aparitia de oua in materii fecale se face accidental. In acest caz se recomanda identificarea antigenelor specifice parazitare sau/ si a anticorpilor parazitari prin metode imunoenzimatice, cu sensibilitate si specificitate foarte ridicata prin analiza din sange.

Tratament

Tratamentul parazitozelor intestinale este medicamentos.Acesta are trei obiective:

  1. distrugerea si eliminarea parazitului
  2. eliminarea din organism a toxinelor rezultate in urma activitatii parazitului
  3. refacerea organelor interne si a mucoaselor afectate de parazit.

!!! Tratamentul pentru parazitozele intestinale se face doar cu recomandarea doctorului pentru a preveni o intoxicatie hepatica medicamentoasa.

In acest articol vreau sa ma refer la Obiectivul 1 si 2 si solutia perfecta pentru acesta si anume preparatul: WERMIPLANT sirop  care este un produs 100% natural, având în compoziție 4 extracte de plante care potenteaza eliminarea rapidă a paraziților intestinali și a oualor acestora. Foarte importatnt este faptul că este un sirop lipsit de reacții adverse și contraindicații care se poate administra la orice copil cu paraziți intestinali.

  1. Extractul uscat din părți aeriene de cimbru – conține timol care posedă activitatea contra parazitilor din genul Giardia, în plus posedă acțiunea antiinflamatoare și antibacteriană. 
  2. Extractul uscat din flori de vetrice –  poseda activitate contra helminților de genul Enterobius și Ascaris lumbricoides.

!!!: Moartea paraziților în timpul deparazitării cu agenți antiparazitari sintetici este însoțită de eliberarea de endotoxine conținute în celula parazitară, care sunt absorbite în intestinul subțire și intră în sânge, provocând intoxicații și provocând reacții alergice.  În plus, la pacienții, în special la cei care suferă mult timp de parazitoză, există manifestări inflamatorii din vezica biliară, căile biliare, pancreasul și intestinele. Extractul din flori de vetrice normalizează funcționarea normală a tractului gastro-intestinal, oferind efecte antiinflamatori și antimicrobiene.

  • Extractul din fructe de cuișoare – are un efect antiparazitar asupra stadiului larvar al viermilor și al ouălor de paraziți. Mecanismul de acțiune constă în încălcarea proceselor biochimice, integritatea cojii exterioare a larvelor și a ouălor este perturbată, prevenind astfel posibilitatea unei tranziții la o altă etapă în dezvoltarea ciclului de viață al parazitului.
  • Extractul din fructe de scoruș – reprezintă un complex biologic-activ natural care conține: caroten, vitamine P și C, fructoză, acizi organici: posedă o activitate imunostimulatoare și crește pofta de mâncare (stari frecvent intalnite in randurile copiilor).

Caracteristica primordiala a parazitilor intestinali intalniti la om este: NU confera imunitate totala sterilizanta, individul putand fi infestat in orice moment.

Cu gratitudine, pediatru Dorina Agachi

Related post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *